Tech posts by aclassifier
Also see Designer's note page

You are at http://oyvteig.blogspot.com
Archive by month and about me: here
Last edit: 4Sept2015
Started move: September 2012
All updates at http://www.teigfam.net/oyvind/home/, but the overview is updated

Wednesday, January 14, 2009

002 - Hjemmeruter og CanalDigital (in Norwegian)

Canal Digital og hjemmenett ("bredbånd")

Dette er et lite notat om hvordan du kan konfigurere ruteren din dersom du får internett fra Canal Digital over kabel.

Denne bloggen gjelder både for Thomson modem TCM420 (produsert i 2008) og TCM470 (produsert i 2010). Det siste fikk vi tilsendt etter at den første takket for seg etter nesten tre år, i mai 2011. Vi mistet nettet, og enheten lot seg ikke resette. Canal Digitals support var upåklagelig, men det tok for lang tid i posten - en dag mer enn de sa i support. (På lørdag kveld da jeg ringe dem sa de mandag kveld, men det kom tirsdag kveld, levert på døra av posten.no.)

Denne bloggen er fra 2009, men jeg har oppdatert den i 2011 og 2012.

Canal Digital og tildeling av ip-adresser

Canal Digital sin hovedserver tildeler ip-adresser ute hos kundene, maksimum fire adresser. Thomson-modemet som de sender til deg i posten utfører ingen tildeling av ip-adresser. Dersom du har en ruter, en printer og to maskiner, har du alt brukt opp fire.

Det er ikke lurt å la systemet stå slik. Det åpner for konsistensproblematikk i det du skrur enhetene dine av og på. Det vil ofte se ut som om du har mistet nettet!

Apple AirPort Extreme

Hjemme hos oss benytte vi AirPort Extreme som ruter (se Wikipedia). (Den inneholder også en disk-server knyttet mot en USB-utgang. Dermed kan man koble opp en sentral nettverksdisk (eller fler: bruk en USB hub). Så har den ingen synlige antenner, og trådløs-effekten kan settes helt ned til 10% for å redusere stråling. Den har dessuten ingen vifte, ikke verst for en filserver.)

Så var det oppsettet: "Del en offentlig IP-adresse" medfører at Canal Digital bare trenger å tilordne (vha. DHCP, ikke manuelt) en eneste adresse: den til ruteren. Så må du fortelle ruteren at den skal kjøre DHCP på hjemmenettet for å tilordne hjemmenettet sine adresser. Da må du gi den start- og -sluttadresser. Bruk et av forslagene som AirPort verktøyet kommer opp med. Deretter må du aktivere NAT porttilordningsprotokollen ved å krysse av på neste fane. Dette medfører til sammen at alle enhetene i hjemmenettet ditt bare benytter en offentlig ip-adresse mot Canal Digital.

Ferdig!

Husk å sette på passord, og trykk "Oppdater" dvs. lagre. Vips: etter ny oppstart vil du ha et nett som går som en drøm! Alle ip-adressene på hjemmenettverket ditt vil ligge fra topp-nummeret og ned, mens AirPort'en sin ip-adresse mot hjemmenettet vil være et nummer under startadressen. AirPort'en/hjemmenettets adresse mot Canal Digital er jo tildelt av Canal Digital, så den kan være hva som helst.

Oppskriften ovenfor fungerer også på AirPort Express og Apple Time Capsule. (Okt. 2011: Jeg har forresten byttet ut Airport Extreme med utvendig myBook WD NAS disk til Time Capsule med innebygget NAS disk. Se egen blogg om dette her.)

Du kan nok benytte oppskriften her, også på din ruter?, uansett type.

Ferdig, eller?

Vær klar over følgende: hvordan NAT-adresseoversettingen i ruteren din er implementert er avgjørende for hvor godt dette funker. AirPort Extreme ser ut til å gjøre dette bra. Les om fordeler og ulemper ved NAT på wikipedia. En ting er i alle fall sikkert: dersom NAT ikke er skrudd på, funker og funker nettet ikke, du resetter og skur av og på og drar i kabler og står i, men ingen ting blir bedre. Sett NAT på, så går alt så mye bedre!

NAT benytter den ene endens portadresse og ip sammen med den andre endens portadresse og ip til å få svar til å ende opp til rett mottaker.

Canal Digital falt ut - og jeg fikk dette!

Dette er en feilsituasjon som tydeligvis ikke oppstår når Thomsom TCM470 modemet har nettverksforbindelsen i orden.

Svitsjer modemet til NAT når det mister forbindelsen med Canal Digital sin server? Eller, har modemet alltid NAT påskrudd, men det blir ingen adressekollisjon siden modemet bare har en forbindelse til basestasjonen? Denne nettverksforbindelsen behandles jo forskjellig fra forbindelsene til hjemmenettet.

Jeg gjorde ikke som det står, men ventet til Canal Digital fikk rettet feilen. Da forsvant begge feilmeldingene fra Time Capsule basestasjonen også. (5. nov. 2011)

Jeg har slått sammen to dialogbokser (dette er fra Air-Port verktøy på Mac før versjon 6.0, som kom i februar 2012):
Ingen DNS-tjenere
Denne Apple Wi-Fi-basestasjonen har ingen DNS-tjeneradresser og kan ha problemer med å koble til Internett.
Dobbel NAT
Denne Apple Wi-Fi-basestasjonen har en privat IP-adresse for Ethernet WAN-porten. Basestasjonen er koblet til en enhet eller et nettverk som bruker NAT (Network Address Translation) for å levere private IP-adresser. Du bør endre Apple Wi-Fi-basestasjonen fra å bruke DHCP og NAT til bromodus.
Jeg ringte og snakket med support hos Canal Digital og traff en som hadde peiling. Han sa at for alt det han visste, så kjørte ikke deres boks NAT.

En spekulativ hypotese som kan forklare denne situasjonen er at om en nabo også benytter NAT og kanskje er koblet til nettet en annen vei (f.eks. via Get), så kunne min router se denne. Da måtte bruddet ha vært på utsiden av den grena som naboen og jeg var på.
.

9 comments:

 1. Tusen takk! Uten dette blogginnlegget hadde jeg nok fortsatt sittet og knotet men apples routerinnstillinger. Etter at vi byttet til canal digital skjønte jeg ikke hvorfor vi plutselig bare fikk koplet til to trådløse enheter av gangen. Vil tro flere vil få nytte av denne artikkelen i tiden fremover! Keep up the good work!

  ReplyDelete
 2. Takk for kommentar, fint at artikkelen kan komme til nytte!

  ReplyDelete
 3. Bra artikkel! Jeg skjønner problemet, men desverre ikke løsningen for meg som sitter med zyxel 600 HWT fra Telenor. En altiett modemruter. Den vil desverre ikke dele ut gyldige IPnummere. Skal prøve å kontakte Zyxel imorgen. Hverken Canal Digital eller Telnor Eksperten hadde noe fornuftig forklaring.
  jeg får gyldig IPnummer når jeg resetter zyxelen, men jeg blir vippet over fra canal digitals nummerserie til zxelens serie når jeg fornyer DHCP leien.

  ReplyDelete
 4. Hei Øyving Teig.
  Tusen takk for at du har delt dine erfaringer, nå har jeg også skjønt hva jeg har slitt med i årevis!!
  Jeg er bare ikke så veldig IT vant og har noen spørsmål.
  Skal ruter og modem kobles sammen med Usb kabel, eller var det sånn at ruteren skulle kobles til en ekstern hardisk før jeg endrer oppsettet?
  Mulig jeg er helt på jordet..
  På forhånd; TUSEN TAKK!
  Vh Bente M:

  ReplyDelete
 5. Kabelen ut av veggen går inn i modemet.

  1. Ethernet-kabel går fra modemet til Airport Extreme sin WAN-port.

  2. Mellom den og strøminngangen ligger USB-porten som du plugger den eksterne disken i.

  På den andre siden er det tre ethernet-porter:

  3. Den første plugger du til en datamaskin.

  4. Den andre kanskje videre rundt i huset til et lokalnett (det går fortere enn trådløst). Kjøp rutere og legg ledning til andre maskiner.

  5. Den tredje kanskje til printer om den står lokalt (printer koblet til ethernet er mer tilgjengelig en en koblet til en datamaskin sin USB-port).

  Se http://support.apple.com/manuals/#airport

  ReplyDelete
 6. Tusen takk:), men dette hørtes da ut som mye kabler? Dette skulle jo være et trådløst nettverk? Vi har to bærbare mac og en trådløs skriver + at våre 2 sønner bruker nettet til sine iPod Touch. Vi får ikke alle brukt nettverket samtidig!..

  ReplyDelete
 7. Trådløst er supert for bærbare enheter, men skru som sagt gjerne ned til 10% effekt (mindre stråling)! Tråd er supert for faste enheter! Og laptopper er supre med begge deler, med trådløst avskrudd når ledningen er inne.

  ReplyDelete
 8. CanalDigital har i det siste begynt å bytte ut IP-numre mens utstyret står på... Dette kan ha forverret problemet.
  Hilsen Steinar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mener du at de bytter ut ip-adressen dersom man ikke bruker NAT?
   Dvs. om Canal Digital gjør tilordning av flere lokale enheter?
   Hvor har du dette fra?
   Har de ikke gjort det før?
   Fordi DHCP tillater dem jo fint å bytte ut underveis, men det burde gå greit, i alle fall om DHCP leietida ikke er satt for lenge, slik at det kan bli midlertidig mangel på ip-adresser.
   Bruker man NAT så er det jo bare en ip-adresse som Kanal Digital må forholde seg til uansett. Men den kan også skifte uten at vi merker det.

   Delete

Archive and about

Popular Posts

Øyvind Teig

My photo
Trondheim, Norway

All new blogs and new home page start at
http://www.teigfam.net/oyvind/home

Overview of old blog notes here

My technology blog was at
http://oyvteig.blogspot.com

and my handicraft blog was at
http://oyvteig-2.blogspot.com

PS: just call me "Oyvind"